Басейнова дирекция Черноморски регион оповести днес резултати от проби на 19

...
Басейнова дирекция Черноморски регион оповести днес резултати от проби на 19
Коментари Харесай

Амониев азот и кислороден дефицит са избили рибата край Варна

Басейнова дирекция " Черноморски район " оповести през днешния ден резултати от проби на 19 и 20 май, които трябваше да посочат аргументите за измирането на риба във Варненското езеро. Институцията не излезе с безапелационна констатация, само че е разкрила мощно повишени стойности на амониев азот, както и кислороден недостиг във водата. Затова счете, че тези фактори са " евентуална причина за измирането на риба източно от „ ТЕРЕМ КРЗ Флотски боеприпас “ ЕООД " ". Кислородът е жизненоважен за организмите, а амониевият азот е мощно отровен.

Пробите трябваше да изяснят и въздействието на огромната повреда при започване на езерото върху измирането на рибата. Резултатите сочат, че замърсяването е огромно западно от отнесената тръба, т.е. във вътрешността в езерото.

 

В посока към морето понижава.

 

Това не е вест, защото от десетилетия Варненското езеро е обект на промишлени замърсявания.  " Извършените разбори, както и съпътстващата информация от инспекцията на място, не могат да се обвържат еднопосочно с локалното въздействие на дефектиралия водопровод ", гласи витиеватото мнение на Басейнова дирекция по този въпрос.

Изследване е правено на четири места. В региона на „ ТЕРЕМ КРЗ Флотски боеприпас “ ЕООД ( 9 км от тръбопровода) данните от 19 май демонстрират отклоняване при амониевия азот (0,64 mg/l при норма 0,3 mg/l), при общия фосфор (0,106 mg/l при норма 0,075 mg/l), има и нищожно превишение по ортофосфати (0,069 mg/l при норма 0,06 mg/l). " Същевременно се отбелязва извънредно ниско равнище на разперен кислород  - 0,74 mg/l при норма 6 mg/l, т.е.

 

съвсем 8 пъти под нормата ",

 

се споделя в известието на дирекцията. На другия ден също е регистрирано високо наличие на амониев азот. На 300 метра западно от авариралата тръба също има отклоняване при амониевия азот (0,75 mg/l при норма 0,3 mg/l, т.е превишаване съвсем от 2,5 пъти). Наблюдава се превишение за рН (8,99 при норма 8,7), както и ниско равнище на разперен О2 (4,0 mg/l при норма 6 mg/l). В региона на село Казашко (5 км от тръбопровода) единственото превишение е при рН (8,99 при норма 8,7). На 1 км от тръбата в посока към морето не се означават отклонения от нормативните стойности. Освен посочените, са измервани и други индикатори, само че те са в естествени граници. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР